Празник на чесъна за първи път организират в поповското село Садина.

...
Празник на чесъна за първи път организират в поповското село Садина.
Коментари Харесай

В село Садина стягат празник на чесъна

Празник на чесъна за първи път провеждат в поповското село Садина. Населеното място е с дългогодишни обичаи в развъждането на културата, сподели за ръководителя на Народно читалище „ Съединение – 1889 “ Павлинка Димитрова.

Според нея от генерации в селото се предава един вид чесън, който е с доста по-добри вкусови качества. 

Първото издание на празника се провежда от кметството в селото, читалището и с поддръжката на Община Попово. То ще се организира на 1 октомври и ще премине под патронажа на кмета на Попово Людмил Веселинов.

Целта на събитието е да се разпространява производството на българския чесън. Ще бъде проведен и базар, посредством който да бъдат подкрепени локалните производители.

Според Димитрова през последните години броят на крупните производители на садински чесън понижава. Културата се отглежда от частни стопани, които сеят по 2-3 дка. Едновременно с това празникът ще даде опция на самодейни сформира и самостоятелни реализатори от страната за социална изява и признание на труда и гения им, съобщи Българска телеграфна агенция.

Павлинка Димитрова уточни, че идеята на екипа на читалището е да се насърчи приемствеността и приобщаването на младото потомство, другите обществени и възрастови групи от популацията към традициите и полезностите на национално творчество; основаване на настройки за интензивно другарство с фолклора. Заедно с това уредниците желаят празникът да се утвърди като значимо събитие в народен мащаб и в културния календар на област Търговище. Задачата на събития от този тип е да се подтиква културният туризъм в района, показаха от читалището.

Според регламента празникът няма конкурсен темперамент. Той ще се организира в три елементи: български фолклор – достоверни и обработени песни и хора; хоро на площада с присъединяване на клубове за национални танци, както и кулинарен конкурс. Няма възрастови ограничаване за присъединяване. Крайният период за записване е до 15 септември т.г.

Кулинарният конкурс е част от съпътстващата стратегия. Той ще бъде в четири категории: топло предястие, студено предястие, съществени ястия и тестени произведения с чесън. Жури ще дегустира и оцени експонатите във всяка категория, добави Павлинка Димитрова. За класираните на призовите места уредниците са планували грамоти и награди. 

Организаторите приготвят изложба-базар на чесън и артикули с него, кръгла маса по проблемите на производството му, както и беседи за изгодите от използването на чесън. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР